Thursday, 13 August 2020 | Lajme: 0

Ekonomi

134508401

Paqëndrueshmëria politike e dëmshme edhe për tekstilin, vazhdon rënia e numrit të punonjësve

Nëse situata politike thellohet dhe ka zgjedhje të parakohshme parlamentare, biznesi do të pësojë, nuk do të realizohen investimet e planifikuara, as do të shkohet në pushtimin e tregjeve të reja, paralajmëruan sot punëtorët e tekstilit. Ato...
134508323

Rritje e aktiviteteve inovative tek Ndërmarrjet e vogla dhe të mesme

Në Maqedoni kemi rritje të aktiviteteve inovative tek Ndërmarrjet e vogla dhe të mesme dhe jemi në kuadër të mesatares në BE. Fokusi është vënë në Ndërmarrjet e vogla dhe të mesme pa u marrë parasysh edhe ndërmarrjet mikro....
134502210

Vezët e Maqedonisë me çmim më të mirë se ato greke, bullgare dhe polake

Vetëm pesë ferma nga Maqedonia (nga Gostivari, Shkupi, Gjevgjelia, Negotina dhe Resnja) eksportojnë vezë në tregjet e Bashkimit Evropian. Plasmani është i vazhdueshëm dhe realizohet kryesisht në Kroaci, Bullgari dhe Greqi. Vendi tani...
134499710

Fiti: Parashikimet e ulura për rritjen ekonomike i referohen krizës së re politike

Parashikimet për ulje të rritjes ekonomike (2,5 për qind sipas Bankës botërore dhe 1,6 për qind sipas FMN-së) janë të pritshme dhe i referohen kësaj krize minipolitike, konsideron kryetari i ASHAM-it, akademiku, Taki Fiti. “Në...
134497138

Oda Ekonomike: Pjesëmarrja e eksportit në BPV të rritet në 75 për qind

Më pak se pesë përqind nga ndërmarrjet vendore mikro, të vogla dhe të mesme realizojnë eksport në tregjet rajonale, ndërsa vetëm tre për qind janë të pranishme në ndonjërin prej tregjeve të Bashkimit Evropian sepse ende janë...
134496544

Kompania Macedonian Honey fituese evropiane në StartUp Europe Awards për 2017

Kompania Macedonian Honey është fituese evropian e në kategorinë Klima  (mdyrshime klimatike) në  StartUp Europe Awards për vitin  2017. Arritjet e kompanisë sot do të bëhet të ditura para opinionit në konferencë për shtyp, në...

Maqedoni, ulet përqindja e kredive të këqija

Të dhënat e fundit të Bankës Popullore të Maqedonisë (BPM) për vitin 2018 rezultojnë se ka ardhur deri te përmirësimi i treguesve përmes të cilëve përcillet sistemi bankar në Maqedoni dhe kjo është falë rezultateve për stabilizim...
134491156

Serbia dhe Maqedonia do të ndërtojnë kalim të përbashkët hekurudhor, investimi 4,5 milionë euro

Zvogëlimi i kohës për udhëtim me tren, bashkëpunim më i mirë midis doganave dhe policisë kufitare, inspektimit finosanitar, të veterinarisë dhe atij radiologjik të Maqedonisë dhe të Serbisë parashikon projekti për ndërtimin e...
133762026

Maqedonia eksporton gru, ndërsa importon miell

Prej 11 deri 11,5 denarë për një kilogram është çmimi blerës i grurit, por sasitë kryesisht eksportohen në Greqi dhe Shqipëri, thonë prodhuesit. Ndërkohë, përpunuesit importojnë miell serb sepse, sipas tyre, logjika e tregut është...
134368581

Rritet numri i punëtorëve në industri

Numri i punëtorëve në industri në muajin gusht të vitit të kaluar shënon rritje prej 5,3 për qind, kumtoi Enti shtetëror për statistika. Numri i punëtorëve në sektorin Xehtari dhe nxjerrje e gurëve në gusht të këptij viti, në...