Saturday, 4 July 2020 | Lajme: 0

Xhamitë më mahnitëse në botë(Foto)

Gazeta e njohur The Huffington Post, në tetor 2013 sjell për lexuesit online 50 xhamitë më të bukura në botë, mes të cilave edhe xhamia e plumbit në Shkodër. Xhamia e Plumbit në Shkodër, renditet në vendin e 37 para xhamisë Vahsiz Khan në Lahore të Pakistanit dhe pas xhamisë Jami Ul Alfar në Sri Lanka. Në vendin e 31 renditet Xhamia Blu në Stamboll të Turqisë, ndërsa dhjetë vende pas xhamisë shqiptare  është Xhamia e Madhe në Paris.

Në fund të listës renditen xhami e Lindjes së Diellit në Melburn të Australisë dhe Xhamia Kombëtar e Abujas në Nigeri. Po kush renditet në vendet e para? Është pikërisht xhamia Mashkhur Jusup në Kazakistan, dhe në vend të dytë Xhamia e Kristaltë në Malajzi. Vendi i tretë i takon një xhamie në vendet e ftohta të Europës. Është xhamia e Nusrat Djahannë Kopenhagen të Danimarkës. Në Islamabad të Pakistanit gjendet xhamia e katërt më e bukur në botë, Shah Faisal Masjid dhe fill pas saj renditet Xhamia Şakirin në Stamboll.

 

Nuk mbeten pas as xhamitë e ndërtuara në Evropë. Kështu në vendin e 27 është xhamia Schwetzingen në Baden-Württemberg të Gjermanisë ndërsa në vendin e 22 është Xhamia  Regent’s Park në Londër të Anglisë. Natyrisht janë vendet ku besimi mysliman është dominant kanë numrin më të madh në listën e 50 xhamive më të bukura në botë. Disa xhami nga Malajzia, India, Arabia Saudite, Afganistani apo Pakistani janë renditur në këtë klasifikim. Ato janë cilësuar si shtëpitë më mahnitëse të adhurimit.

1. Mashkhur Jusup Central Mosque – Pavlodar, Kazakhstan

1

2. Crystal Mosque – Kuala Terengganu, Malaysia

2

3. Nusrat Djahan Mosque – Copenhagen, Denmark

3

4. Shah Faisal Masjid – Islamabad, Pakistan

4

5. Şakirin Mosque – Üsküdar, Istanbul, Turkey

5

6. Great Mosque of Djenné – Djenné, Mali

6

7. Qolşärif Mosque – Kazan, Tatarstan

7

8. Putra Mosque – Putrajaya, Malaysia
8

9. Ubudiah Mosque – Kuala Kangsar, Malaysia

9

10. Baitun Nur – Calgary, Alberta, Canada

10

11. Sultan Omar Ali Saifuddin Mosque – Brunei, Australia
12

12. Great Mosque of Samarra – Samarra, Iraq

11

13. Malacca Straits Mosque – Malacca, Malaysia

13

14. Sheikh Lotfollah Mosque – Isfahan, Iran

14