Thursday, 24 September 2020 | Lajme: 0

10 problemet që ka Rusia e që Putini i fsheh

putin

Për cilindo lider që mendon për ekspansion, një gjë të cilën nuk duhet ta harrojë kurrë është: të ruajë status quo-n e vendit të tij. Pazotësia për të qeverisë vendin e lindjes gjatë zgjerimit ka sjellë rrëzimin e pushtuesve të mëdhenj si Aleksandri i Madh, Jul Çezarit dhe Napoleon Bonapartit.

Dhe Vladimir Putin ndërkohë që po përpiqet t’i tregojë muskujt Evropës Lindore, ai nuk duhet të harrojë problemet me të cilat po përballet sot Rusia.

Ja cilat janë disa nga probleme të cilat duhen adresuar nga Putin para se të përpiqet të ndryshojë kufijtë.

1.¼ e meshkujve rusë vdesin para moshës 55 vjeç 

Arsye kryesore e vdekjeve mbetet konsumi i tepërt i alkoolit. 35% e meshkujve vdesin para moshës 55 vjeç.

2.Pritshmëria e jetëgjatësisë është 66.5 vjeç 

Mosha mesatare e meshkujve është 60.1 vjeç ndërsa e femrave është 73.2.

3.Ka një krizë të madhe popullsie

Në 20 vjet, popullsia ruse është tkurrur nga 148 milionë në 143. Nëse ky trend vazhdon atëherë në vitin 2050, Rusia do ë popullohet nga vetëm 107 milionë njerëz.

4.Rusia ka tregun më të madh të heroinës

Mbi 2.5 milionë rusë përdorën drogë dhe 90% e tyre janë të varur nga heroina afgane. Çdo vit Rusia importon rreth 70 ton heroinë.

5.Po rritet epidemia e HIV/AIDS

Mes 20 ekonomive më të mëdha në botë, Rusia është vendi i dytë pass Indisë, me numrin më të madh të njerëzve të infektuar me HIV. Deri në vitin 2020, vendi përllogaritet të humbë 20 mijë njerëz në muaj nga AIDS.

6.Ka edhe epidemi turbekulozi gjithashtu

Edhe në këtë pikë është e dyta pas Indisë sa i takon numrit më të madh të të prekurve nga turbekulozi.

7.Pastrimi i ujit mbetet problem

Gazetarët e huaj bënin shaka lidhur me ujin e pisët të hoteleve në Sochi. Vetëm gjysma e Rusisë furnizohet me ujë të pijshëm.

8. Ka pabarazinë më të madhe të të ardhurave në botë

Vendi ka 110 miliarderë që posedojnë 35% të pronave të paluajtshme dhe oligarkët e pasur kanë dyfishuar pasurinë e tyre në 20 vitet e fundit.

9.Projeksionet ekonomike nuk duken pozitive

Inflacioni po rritet, ndërsa GDP-ja pritet të ulet.

10.Ndërhyrja në Krime po i përkeqëson gjërat

Rubla ruse ka rënë ndjeshëm në krahasim me dollarin amerikan gjatë muajve të fundit. Gjithashtu edhe tregjet ruse janë zhytur.