Sunday, 12 July 2020 | Lajme: 0

A ka “oqeane” të fshehur brenda Tokës?

Zbulimi rastësor i një shkëmbi misterioz i mbështjellë brenda një “diamanti”, i ka bërë shkencëtarët të pyesin se si oqeanet tona janë formuar dhe çfarë mund të jetë
nën këmbët tona…
Ne dimë më shumë për sipërfaqen e Marsit sesa për mantelin e planetit ku jetojmë ne. Nën oqeanet e Tokës, korja mund të jetë aq pak sa pesë kilometra e trashë.
Dhe ende kjo distancë e papërfillshme mund edhe të jetë vite dritë larg nga ne, sepse ne dimë shumë pak në lidhje me këtë komponent jetik të planetit tonë.

Për shembull, ka më shumë ujë atje poshtë se sa kemi menduar? Për dekada me radhë, shkencëtarët kanë treguar postulatet se oqeanet e Tokës u krijuan nga kometat që sulmuan sipërfaqen e planetit.

Por tani disa, si Profesor Steven Jacobsen i “Northwestern University”, mendojnë se shkëmbinjtë në mantelin e Tokës mund të kenë pasur një rol për të luajtur, si edhe; veçanërisht një silikat i pasur me magnez i quajtur “ringwoodite”

image_1806_2-Ringwoodite

“Unë jam duke u përpjekur për të bërë pyetje të mëdha se uji i Tokës nga erdhi,” thotë ai.

“Një nga arsyet që unë studioj shkëmbinjtë është se ata na lejojnë të kthehemi mbrapa në kohë.”

Jacobsen ishte përpjekur për të replikonte në laborator një lloj “ringwoodite” formuar qindra kilometra poshtë, por nuk ishte në gjendje ta bënte vetëm nëse ai të shtonte ujë.

“Ringwoodite mund të mbajë 10 herë më shumë ujë sa ishte menduar më parë, që do të thotë se mund të ketë oqeanet e ujit ende ulur në shkëmbinj mantel poshtë nesh”,- thonë ekspertët.