Monday, 13 July 2020 | Lajme: 0

Astronomët zbulojnë sistemin më të madh diellor

Astronomët kanë zbuluar sistemin më të madh të njohur diellor, i cili është i përbërë nga një planet i madh.

Gjigandi i gazit është një trilion i cili është me kilometra larg, duke e bërë orbitën e saj 140 herë më të gjerë se rrugën e Plutonit rreth Diellit tonë.

Detajet për këtë rast janë paraqitur në njoftimet mujore të Royal Astronomical Society, transmeton Klan Kosova.

Planeti, i njohur si 2MASS J2126-8140, është rreth  12 dhe 15 herë më i madh  se Jupiteri.

“Ne jemi shumë të befasuar me këtë që kemi gjetur”, ka thënë Simon Murphy nga Australian National University.

Planeti madhor më i largët nga Dielli është Neptuni, me një orbitë rrotull Diellit në një distancë prej 30 njësish astronomike.

Një njësi astronomike është distanca mesatare midis Tokës dhe Diellit, rreth 150 milionë kilometra, ose 93 milionë milje.