Tuesday, 26 October 2021 | Lajme: 0

Intervistë e Nikolla Gruevskit: Sektori civil nuk guxon të mbetet në duart e Sorosit

Prapa nesh mbeti një vit plot me prova të rënda personale dhe kombëtare – me kë, si dhe në çfarë vendi do të jetojmë. Do të ekzistojmë për brezat e ardhshëm, apo do të bëhemi një leksion në librat e historisë. Qytetarët iu përgjigjën këtyre pyetjeve, dhe tani mbetet politikanët të përfundojnë detyrën e besuar nga qytetarët. Çdo gjë që ka kaluar deri tani Maqedonia nuk është rezultat i rrethanave, por diçka e orkestruar. Revolucione të mirë organizuara dhe profesionale nga të cilat kanë pësuar edhe shtete shumë më të mëdha dhe më të fuqishme. Për botën nën kontrollin e Sorosit, për pushtetin e tij të shfrytëzojë politikat në shërbim të ideologjisë së tij për një shoqëri e hapura, por edhe paaftësinë e tij njerëzore për të kapërcyer dezinformacionet që i ja transmetojnë përfaqësuesit e tij në Maqedoni, ka thënë lideri i VMRO-DPMNE, Nikolla Gruevski në një intervistë për “Republika” .

Si mund të dini se Soros ka një ndikim vendimtar në vendet më të fuqishme, kur është fjala për vendet më të vogla?

Ka shumë shembuj të tillë. Shikoni, për shembull, mesazhet elektronike që Soros i ka dërguara dhe që janë publikuar në “Wikileaks” dhe çdo gjë do t’ju bëhet e qartë. Ai jep udhëzime të qarta mbi atë që duhet të bëhet dhe udhëzimet pranohen pa debat apo shqyrtim.

Emailet e tij tregojnë që ai takohet kur të dojë me zyrtarë të lartë në Shtetet e Bashkuara, cakton takime sot dhe nesër. Nëse ka një qasje të tillë të lehtë në vendin më të fuqishëm në botë, atëherë çfarë qasje mund të ketë në vendet më të vogla se Amerika?

Fondacioni i tij në bazë të burimeve financiare dhe njerëzore është një nga fondacionet më të fuqishme në botë që ka qëllime politike. Soros ka vendosur pasurinë e tij ta përdorë për të ushtruar ndikim në dy drejtime – në drejtim ideologjik për të krijuar të ashuquajturën, shoqëri të hapur, dhe në drejtim financiar nëpërmjet spekulimeve dhe rezultateve politikave të njohura më parë për të përfituar në tregun e aksioneve.

Pas një kohe, institucione, ministri, ndoshta edhe qeveri të tëra dhe shërbimet e tyre të inteligjencës janë të infektuar me pikëpamjet e tij, me ideologjinë e tij dhe qëllimet e tij. Përveç kësaj, vetë ata kanë gjetur ndonjë interes shtesë nga një veprim i tillë dhe luftojnë me gjithë forcën. E ne këtu jemi duke folur për Zaevin apo për LSDM-në … Çfarë Zaev…

dsc_5106-520x313

Pse Sorosi është drejtuar ndaj Maqedonisë, përkatësisht ndaj VMRO-DPMNE-së?

Kjo nuk është prej tani, por se Sorosi vepron në mënyrë të njetë që prej 25 vitesh, por 2-3 vitet e fundit sipas tij është forcuar. Sa herë që VMRO-DPMNE është në pushtet, institucionet e saj janë kundër VMRO-DPMNE dhe çdoherë që LSDM-ja është në pushtet, përsëri institucionet e saja janë kundër VMRO-DPMNE-së si qendra e djathtë dhe parti konservatore politike.

Nuk ekziston asnjë punë që e ka bërë VMRO-DPMNE në këto 25 vjet, dhe se një prej institucioneve të tij si Instituti për Shoqëri të Hapur, OJQ, të financuara nga ai, mediume, apo të njëjta të thonë se ajo është e mirë. Në të kundërt, nuk ka asnjë veprim të LSDM-ja që e kanë dënuar

Pse qeveria maqedonase ka lejuar të ndodh kështu me sektorin e OJQ?

Nëse sektori ynë privat vendas nuk ka ndenjë për të mbështetur OJQ-të, ose i le në përgjithësi në duart e një lojtari të jashtëm ndërkombëtar dhe shteteve të huaja, atëherë aq kritika duhet për qeverinë e cila ka ndarë fonde simbolike për OJQ-të, dhe kështu OJQ janë shëndëruar në ushtri të varura nga Sorosi, por edhe në shërbim të politikave të tij

Çdo qeveri në çdo shtet cakton fonde serioze për sektorin civil, pa ndikuar në funksionimin e tij. Tek ne kemi dështuar në këtë drejtim dhe kjo sigurisht që është masa e parë dhe do të thoja masa më e rëndësishëm në planin për dobësimin e ndikimit të Sorosit ndaj shoqërisë. Duhet të gjenden fonde për të ndihmuar zhvillimin e shoqërisë civile të pavarur në Maqedoni. Shoqëria civile në të ardhmen nuk duhet të lihet vetëm në duart e Sorosit dhe qeverive të huaja. Sot, në qoftë se dëshironi të punoni në sektorin civil, ose duhet të punojnë për Sorosin dhe të pranoni ideologjinë e tij ose nuk ka vend për ju në sektorin civil. Ky gabim në të ardhme nuk duhet të përsëritet në Maqedoni. Soros le të punoj dhe le të investoj në OJQ, por aktivistët e OJQ duhet të kenë burime tjera të financimit në qoftë se ata kanë projekte cilësore, dhe këto projekte duhet të vlerësohen nga ekspertë të cilët nuk janë të varur politikisht nga asnjë qeveri, as të varen nga qeveritë e huaja dhe individët.

sarena-porta-520x397

Ju thoni një ushtri prej OJQ …

Soros në Maqedoni krijoi armatë moderne. Po, armatë klasike. Sot beteja nuk është me armë si para 100 viteve, por me OJQ, media dhe gazetarë të korruptuar dhe ndikim mbi mediat e fuqishme botërore dhe qeveritë e fuqishme të huaja, që politikat e tyre ndaj një shteti t’i hartojnë sipas qëllimeve të tij. Ky është realiteti dhe për fat të keq kështu vepron Soros dhe atëherë të bëjnë si të duan, të mundojnë, të gatuajnë si një brumë. Do të të bëjnë kriminel, hajdut dhe tradhtar edhe idiot, mostër, gjithçka që do të vendosin si qëllim do të të bëjnë. E pastaj dil ti në zgjedhje. Do të të nxjerrin treqind afera, shumë gënjeshtra dhe dezinformata, tjetër flet, e tjetër transmetohet e kështu me radhë. Mediat botërore si “Associated Press” apo “Washington Post” mund të transmetojnë një informacion korrekt, por nuk mund të njëjtën ta bëjnë mediat e financuara nga Fondacioni Soros në Maqedoni. Por, ka ilaç edhe për atë”- thotë Gruevski dhe paralajmëron se ilaçin do ta tregojë në vazhdim të intervistës.

A mendoni se është i vetëdijshëm për çfarë dhe ku shpenzohen paratë e tij?

Shikoni, ai ka shumë informacione për Maqedoninë dhe për ne, shumë më tepër se sa mund të besoni. Shumë. Por të shtrembëruara, të pasakta dhe të transmetuara në mënyrë të gabuar.

Mendoj se ende nuk është në dijeni se kë mbështet në Maqedoni dhe kundër kujt është. Mendimi i tij për ne, të cilin më vonë e ka imponuar në disa struktura të Departamentit të Shtetit dhe tek qeveritë e tjera është i bazuar në dezinformacione dhe keqinterpretime me vetëdije të politikave tona. Për shembull, në kundërshtim me atë që ai e ka deklaruar publikisht, duke përfshirë edhe qendrimet të shprehura në kolumnën e tij të fundit para vitit të ri, ai, me vetëdije ose jo, mbështet kriminelët në Maqedonia, politikanët autoritare, politikanë të cilët lënë pa punë më shumë se 200.000 punëtorë në procesin e tranzicionit përmes privatizimit. E krahasuar me Amerikën, sipas madhësisë, është njësojë sikur në pak vite të pushohen nga puna rreth 35 milionë punëtorë. Si e bënë këtë? Shumë thjesht, bënë ligje me të cilat firmat shtetërore në vend që të vendosen në shitje nëpërmjet bursës ose mënyrë tjetër konkurruese, ata ua shitën për një shumë simbolike oligarkëve të afërt me partinë e më pas për të financuar partinë dhe veten e tyre. Janë pikërisht ata politikanët e LSDM për të cilët Soros konsideron se ndërtojnë shoqëri të hapur. Unë po të jem në vendin e tij nuk do të marr në mbrojtje një parti të tillë.

Ose të marrë një shembull tjetër. Mbështet kapur një lider të kapur në flagrancë, me xhirime legale të marra me urdhër të prokurorit, si kërkon ryshfet nga biznesmen dhe i shpjegon se të gjithë biznesmenët në komunën e tij në të cilën ai është kryetar bashkie paguajnë ryshfet në të njëjtën mënyrë dhe e pyet se si ai që erdhi vetë nuk është i informuar me rendin në komunë.

Ai mbështet elitën politike, e cila është provuar që jep premtime të rreme e për këtë shkak disa herë u ndëshkua nga shumica e qytetarëve. Elitë që financiarisht dhe ekonomikisht e hodhi Maqedoninë në gjunjë, e cila gjatë pushtetit ka sunduar pa koncept ekonomik për shtetin dhe elitë që kurrë nuk tërhoqi investime të huaja. Tani pasi kanë kaluar zgjedhjet e them këtë që të mos interpretohet si pjesë e fushatës. Pasi nuk është. Kjo është pjesë e realitetit. Prandaj, unë them, përtej ana ideologjike, mendoj se Soros nuk e njeh vendi. Merr vetëm raporte nga njerëzve që u beson. Shumica e të punësuarve në OJQ dhe institucioneve të tjera të financuara nga Soros janë aktivistë të LSDM-së.

Presidenti aktual i LSDM-së zbuloi se për vite shumica e tenderëve të rëndësishëm në komunën që administron më shumë se 11 vjet u jepen të afërmeve dhe zyrtarëve të lartë të partisë. Këtë e mbështet Sorosi? Për këtë i shpenzon paratë e tij në Maqedoni? A i foli dikush për këtë? Sigurisht që jo, as nuk do të ta bëjnë një gjë të tillë.

zaev-so-lisici-520x226

A e di Soros se kreu i opozitës për të cilin shpenzon miliona euro për ta sjellë në qeveri është i amnistuar për një çështje penale prej tetë milionë euro, afërsisht sa shpenzon Soros çdo vit në Maqedoni? Apo i kanë thënë se është diçka e kurdisur? A e di Soros, se ai për një kohë të gjatë është justifikuar se nuk kërkoi amnisti dhe nuk mund të pengonte vendimin e Presidentit, dhe tani, pasi ndryshoi ligji dhe secili ka të drejtë të kërkojë shfuqizimin e amnistisë, “lideri” nuk ka kërkuar një gjë të tillë dhe është në pritje që lënda penale të vjetërsohet. Siç duket, ndoshta askush nuk i tregon atij se nënkryetarja e LSDM-së dhe burri i saj kanë të ardhura mujore prej rreth 10 mijë euro, në një vend me një pagë mesatare mujore prej 370 euro.

Por, për fat të keq i vetëdijshëm apo ndoshta i pavetëdijshëm, George Soros në Maqedoni mbështet qeverisjen e një lideri politik të korruptuar dhe kriminal. Ai, financon atë për të cilën publikisht deklaron se e kundërshton dhe e lufton, dhe, në fakt, ai i lufton pikërisht ata që kanë bërë shumë për të forcuar demokracinë, lirinë, ekonominë dhe të shtetit në përgjithësi. E kam të vështirë ta besoj se këtë e bën me vetëdije.

Ndryshe, për festën e Vitit të ri ai ka qenë në shtëpi me familjen, pastaj dy-tre ditë në Mavrovë, por nuk pranon se po pushon, por thekson se ka qenë “në pushim aktiv dhe ka lexuar edhe ndonjë libër”.

“Parimisht pushim edhe pse në mendime punoja maksimalisht duke bërë plane dhe strategji se si të vazhdohet më tutje. Kisha edhe disa materiale me vete.. lexova edhe ndonjë libër. “ Përsëri Madhështore” nga Donald Trump. Është shumë interesante, ua rekomandoj”- thotë Gruevski.