Monday, 13 July 2020 | Lajme: 0

Si t’i mbijetoni një infarkti kur jeni vetëm

Mjaftojnë disa masa paraprake për t’ia dalë mbanë. Kur një person vuan nga ataku kardiak, shpesh gjendet krejt i vetëm dhe pa ndihmë. I sëmuri ndjen zemrën t’i rrahë jo ritmikisht dhe ka vetëm 10 sekonda para se të humbasë vetëdijen.

Megjithatë, këta persona mund ta ndihmojnë veten e tyre për të vepruar në kohën e duhur për ta shpëtuar jetën e tyre. Gjëja e parë që duhet të bëni, kur ndjeni shenjat e një ataku kardiak, është: të kolliteni në mënyrë të përsëritur dhe të fuqishme. Merrni frymë thellë para çdo të kolliture, e cila të vijë e zgjatur dhe e fuqishme.Frymëmarrja dhe kolla duhet të përsëritet çdo dy sekonda, dhe duhet të ndërpritet vetëm kur të normalizohen rrahjet e zemrës.

Duke marrë frymë thellë, transportohen oksigjen në mushkëri, me goditjet përmes kollës, shtyhet zemra që ta ndihmojë gjakun të qarkullojë. Bashkë me shtypjen fizike të zemrës, mund të ndihmojë në normalitetin e ritmit të zemrës. Në këtë mënyrë, personi i prekur nga sulmi në zemër, mund të ketë kohë për të shkuar në spital për të marrë kujdesin e duhur.

Një kardiolog ka thënë: “Nëse pesë persona e marrin këtë mesazh, t’ua dërgojnë edhe 10 personave të tjerë, nëse duam të shpëtojmë jetë.” /Revista Psikologjia