Friday, 22 January 2021 | Lajme: 0

12 rregullat “e arta” të parandalimit të kancerit!

Kanceri fitohet gjithashtu duke luajtur paraprakisht, duke ndjekur “rregullat e arta” të diktuara nga një fjalë magjike: parandalimi. Kjo është thënë nga onkologët e Shoqatës Italiane të Onkologjisë Mjekësore (Aiom) gjatë Ditës Botërore të Kancerit (4 shkurt).

Kjo do të thotë, shpjegojnë ata, “të ndjekim një mënyrë jetese të saktë, që në moshë të hershme. Një koncept – paralajmërojnë – sigurisht për të gjithë, duke filluar nga tryeza dhe duke përfunduar me praktikën e vazhdueshme të ushtrimit fizik.

 Sipas onkologëve ja cilat janë 12 “rregullat e arta” të parandalimit:

Mos pini duhan: 30% e të gjitha kancerëve janë të lidhura me konsumimin e duhanit. Mos lejoni që të pihet duhan në shtëpinë tuaj.

Konsumi i moderuar i alkoolit: pija e vetme e vërtetë esenciale për trupin është uji. Është e nevojshme të pini të paktën 1.5/2 litra në ditë.

Ndiqni një dietë të shëndetshme dhe të balancuar (hani fruta dhe perime rregullisht: kufizoni ushqimet në një kalori të lartë, shmangni pijet me sheqer, shmangni mishin e ruajtur, kufizoni mishin e kuq të gatuar në skarë;

Kufizoni ushqimet e pasura me kripë.

Praktikoni aktivitetin fizik të moderuar çdo ditë.

Mbani një peshë të shëndetshme të trupit (obeziteti dhe konsumimi i lartë i yndyrës janë faktorë të rëndësishëm të rrezikut për të shmangur).

Mos përdorni llambat diellore: në këtë mënyrë mund të zvogëloni rrezikun e melanomës dhe kancerit të lëkurës.

Mbroni veten nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme: gjithmonë përdorni prezervativ gjatë marrëdhënieve seksuale.

Shmangni përdorimin e substancave doping: steroidet anabolike çojnë në një rritje të rrezikut të tumoreve, sidomos në mëlçi, prostatë dhe veshka.

I vaksinoni fëmijët tuaj për: Hepatiti B viral, për të sapolindurit; Papillomavirus (HPV), për adoleshentët.

Për gratë: ushqyerja me gji redukton rrezikun e kancerit: nëse mundeni, ushqeni fëmijën tuaj;

Terapia e zëvendësimit të hormoneve pas menopauzës mund të rrisë rrezikun e kancerit.

Merrni pjesë në programet e organizuara të shqyrtimit për diagnozën e hershme për: kancerin kolorektal, kancerin e gjirit, tumoret e qafës së mitrës.