Tuesday, 28 September 2021 | Lajme: 0

Xhaferi: Presidenti po e shkel kushtetutën për Ligjin që zyrtarizon gjuhën shqipe

Refuzimi i presidentit maqedonas Gjorge Ivanov për të dekretuar Ligjin që zyrtarizon gjuhën shqipe, që ende nuk botohet në Gazetën Zyrtare të atij vendi, ka efekte të drejtpërdrejta jo vetëm në çështjen e gjuhës, por edhe në marrëdhëniet ndërinstitucionale.

Këtu Xhaferi është i prerë dhe i qartë. Sipas tij, presidenti Ivanov po tenton të thyejë Kushtetutën. “Presidenti sipas kushtetutës të 1991 ka te drejtën e një veto për ligjet e miratuara për here të parë , për të pasur një baraspeshë të pushteteve. Por këtu kemi keqpërdorim të funksionit nga ana e kreut të shtetit, i cili refuzon të firmosë ligjin pas herës së dytë. Por ai shkon më larg, nuk dekreton edhe ratifikimin e marrëveshjes me Greqinë, pra kemi praktikë të thyerjes së Kushtetutës”.

Sipas Kreut të Parlamentit maqedonas, në sistemet demokratike, “vullneti i shumicës parlamentare nuk mund të pengohet” nga asnjë institucion tjetër, kështu që ligji do të shkojë pa firmën e presidentit, që refuzoi të kryej obligimin e tij kushtetues.